Станислав Станков: Как момиче 160 см ще набие съдията?
"7 дни спорт" потърси мненията на генералния мениджър на МГУ "Академик" Станислав Станков и на шефа на дисциплинарната комисия към БФБаскетбол Николай Въжаров по повод разразилия се скандал след мача Академик - Тони 7 от женската "А" група.
Станислав Станков: Как момиче 160 см ще набие съдията?
- Как ще коментирате скандала и последвалите наказания за вашия отбор?
- Безкрайно съм разочарован. Подали сме жалба до арбитража и чакаме решение.
- Кое от решенията на комисията не приемате?
- Аз не съм против да ни наказват, но това е нечувано. Най-потърпевша е Станислава Станкова (б.р. - дъщерята на Станков). Наказана е 440 лв. и три мача. Такова наказание досега не съм чувал да има в българския баскетбол. Тя е национална състезателка с над 100 мача и нито едно провинение. Как това момиче стана най-черното?! Беше й отсъдена дисквалификация. После казаха, че е ударила съдията на мача. Аз бях там и такова нещо нямаше. Нормалната санкция е 40 лв. Кажете ми как момиче, което е високо 160 см и тежи 50 кг, ще набие съдия? Има две деца, които са глобени по 150 лв., а те бяха свалени на земята и бяха бити. Другото нещо е, че решението е излязло на 1 март, а ние разбираме за него едва в петък, на 4-и следобед, и нямахме време за реакция. Не може да отсъждаш, без да си се запознал с другата гледна точка. В тази криза, когато децата играят без пари, ни глобяват 1100 лева.
- Противниците ви в мача от Тони 7 също ви подкрепят, нали?
- Да, имаме декларация от Тони 7. В доклада на делегата пише, че двата отбора са се били, а такова нещо не е имало. Имаме декларация от Тони 7 за това. Докладът е едно към едно преписан от дисциплинарния правилник. После, 40 мин след мача, не ни дадоха протокола, а имаме право да подадем контестация до половин час след края. Другата нередност - в протокола пише, че мачът е игран на 13 февруари, а той се игра на 20-и.
- Мислите ли, че има някаква тенденция срещу вашия отбор?
- Не знам, може и да е случайност. Вие ми кажете. Решението излиза, а ние разбираме след 4 дни. Били почивни дни и нямало кой да го напише. Аз нямам ли телефон? Всички във федерацията ми имат номера.
- Какво мислите за писмото от федерацията, което дойде в отговор на вашата декларация?
- Говорих с Николай Въжаров. Написано е много грубо от негова страна. Не е нормално федерацията да отговаря по такъв начин. Ако искаш да пуснеш отговор, не е това начинът.
Николай Въжаров: Оставка? Готов съм, но няма за какво
- Каква е вашата позиция по случая с МГУ Академик?
- Моята позиция е публикувана на сайта на БФ Баскетбол.
- Има ли нередности около мача?
- Не знам защо трябва да се коментира това. Ако има някакви допълнителни съображения около доклада, те трябва да стигнат до арбитража на федерацията. Каквото изнесат като факти, ще го гледаме с подчертано внимание и тогава ще мога да коментирам.
- Г-н Станков твърди, че не отива на човек от федерацията да отговаря по такъв начин?
- Какво е казал г-н Станков, аз не знам. Ако го е казал, не му прави чест, защото той вероятно има участие в съчиняването на тяхното отворено писмо, а то е под всякаква критика - некоректно, неетично и т.н. Полемика от страниците на вестниците няма да водя повече.
- Вие виждали ли сте доклада от мача?
- Разбира се, че съм го виждал.
- Вярно ли е, че на него е сбъркана датата на мача?
- Това не е факт, който може да промени съдържанието на доклада.
- Все пак признавате за грешка в доклада?
- За мен това е чисто техническа грешка, която не променя нищо. Това е много несериозно основание за възражение. Да не искате да ми кажете, че на 20-и е имало друг мач? Аз не съм юрист, а инженер и гледам логиката на нещата.
- Такава глоба прецедент ли е в решенията на дисциплинарната комисия?
- Елате да ви покажа протоколите от годините, когато нямаше баскетболна лига. Елате да видите какви глоби сме налагали. Мога да ви кажа, че санкцията на Академик е най-ниската. За физическо насилие срещу съдия ние сме били далеч по-строги.
- Вярно ли е, че протоколът е забавен и от Академик не са могли да подадат контестация, а решението е забавено с 4 дни?
- Нямам такава информация. Ако това е така, арбитражната комисия трябва да вземе решение. Ние имахме решение на 1-и в 14:00. Всичко е предадено в администрацията, а защо не е публикувано, аз не знам. Никога не съм си позволявал да участвам в манипулации и такива неща. Ако се докаже обратното, съм готов веднага да хвърля оставка, но това няма как да стане.
http://basketball.sportal.bg/news.php?id=225436