Манол Велев

26 Юли Съб 2008 12:35

Манол Велев отново във Военна болница
Интернет Медия БИГ.БГ 7/7/2008
Бизнесменът Манол Велев отново се намира на лечение във Военно-медицинска академия /ВМА/, съобщи за БГНЕС началникът ВМА ген. Стоян Тонев.
Тонев уточни, че връщането на Велев от Израел е станало преди около 10-на дни. Ген. Тонев не пожела да даде повече подробности за състоянието на простреляния на 11 юли миналата година съпруг на председателя на Държавната агенция за младежта и спорта Весела Лечева.

БГНЕС припомня, че Велев бе прострелян пред офиса си в центъра на столицата преди близо една година - на 11 юли 2007 година на улица Мизия. Неотдавна Манол Велев бе транспортиран за лечение в Израел. "За жалост няма особено подобрение в състоянието на съпруга ми. Много вярвам, че ще се оправи", казва пред десетина дни пред вестник "Труд" Весела Лечева. В състоянието в което в момента Манол Велев се намира, той може да движи ръцете си и да опитва да става, но все още не е проговорил. Лечението на бизнесмена в Израел изцяло се поема от семейството. В момента за фирмите на бившия председател на бизнесклуб "Възраждане" се грижи братът на Весела Лечева - Даниел Лечев. Манол Велев има участие в над двадесет фирми и компании.

Информация на БГНЕС

Re: Манол Велев

26 Юли Съб 2008 12:42

Пазят в тайна подобрението на Манол Велев
11 юли 2008

След като изкара цял рехабилитационен курс в израелска клиника срещу около 3000 долара за ден престой, Манол Велев бе върнат на 26 юни обратно във ВМА в София. Тук той е бил 10 дни под лекарско наблюдение и изписан отслабнал с 20 кг. В момента за него се грижи вкъщи жена му Весела Лечева, шефка на ДАМС.

Както е известно, бизнесменът бе прострелян в главата на 11 юли м. г. пред офиса си на ул. "Мизия" в София. Куршумът порази лявата половина на мозъка му. Раненият бе опериран от пироговските неврохирурзи.
Днес семейството му упорито отказва да съобщава до каква степен се е подобрил, за да не би добрите новини да провокират повторно покушение. Преди да замине за Израел, излезе информация, че Велев вече се опитва да става от леглото си. Разнесе се слух и че е проговорил и даже казал кой е поръчал атентата. Това обаче веднага бе опровергано от съпругата му. За да разрешат докторите гледане в домашни условия, означава, че или състоянието му се е стабилизирало, или пък случаят е толкова безнадежден, че белите престилки са оставили човека на спокойствие да си отиде. Фактът, че Манол Велев цели 10 дни е държан тайно във ВМА след курса му в израелска клиника може да се тълкува и като провал на израелците.

Re: Манол Велев

14 Май Чет 2009 11:46

Вече подозират поръчителя на стрелбата по М.Велев
14 май 2009 / News.dir.bg

Политиката е причината за покушението срещу Манол Велев, смята съпругата му Весела Лечева, която е председател на Държавната агенция за младежта и спорта.

Нямам убедителни доказателства, че причината е била заради нещо друго, заяви тя по bTV, цитирана от БЛИЦ.
Манол Велев беше прострелян през юли 2007 г. пред офиса си в центъра на София.
По думите на Лечева обаче в ДАНС вече има сериозна информация относно нападението. Един ден това ще излезе наяве, защото всички данни водят към определени фигури, но няма да конкретизирам имена, отбеляза Лечева. Според нея намесените в покушението срещу Велев може и да имат сериозна политическа протекция.
Преди година Лечева заподозря, че липсва желание за разкриване на покушението или липсва кураж да се работи за разкриването му.
Може би има нежелание да се стигне до определени хора, изтъкна тогава тя и уточни, че до този момент (21 април 2008 г.) е давала показания само веднъж и то по нейно лично настояване.
Днес Лечева потвърди, че с нея се водят преговори за влизане в националната листа на БСП за парламентарните избори. Пред радио Гонг, тя бе категорична, че има сили, идеи и изпитва удовлетворение от работата си.
„Ако ме питате за втори мандат, да. Всеки човек на мое място би искал да продължи делото си,” казва Лечева.

http://dnes.dir.bg/2009/05/14/news4441460.html

Re: Манол Велев

14 Май Чет 2009 16:25

Наказват съдийката, искала лично да види Манол Велев
12 март 2009 / News.dir.bg
Висшият съдебен съвет ще реши как да накаже съдийката от Софийския градски съд Божана Желязкова, която настоява изпадналият в будна кома Манол Велев да се яви лично пред нея.
Простреляният бизнесмен все още е в кома и неконтактен, макар да има известно подобрение в състоянието му.
Ревизорите на Темида предлагат Желязкова да бъде санкционирана с намаляване на заплатата, тъй като бави с месеци делото за поставяне на бизнесмена под запрещение, съобщава вестник "24 часа".
Само така съпругата му Весела Лечева, шеф на ДАМС, може да подписва документи от негово име по време на продължителното му лечение.
Шефът на съда Светлин Михайлов отказал да накаже Желязкова със "забележка", защото тя била подала оплакване срещу него, че я заплашвал с физическа саморазправа.
След проверка Висшият съдебен съвет ще каже какво наказание налага и на районния съдия в Своге Милда Паунова, бавила с години дела. Липсвали цели папки и документи.

http://dnes.dir.bg/2009/03/12/news4122383.html

Манол Велев

10 Сеп Чет 2009 01:10

Манол Велев на лечение в Израел

Весела Лечева категорично опроверга слуховете, че нейният съпруг Манол Велев е дошъл в съзнание.

Велев бе прострелян пред офиса си в центъра на столицата преди близо една година - на 11 юли 2007 година на улица "Мизия".
Неотдавна Велев бил транспортиран за лечение в Израел.
"За жалост няма особено подобрение в състоянието на съпруга ми. Много вярвам, че ще се оправи", казва пред вестник "Труд" Весела Лечева.
В състоянието, в което Манол Велев се намира, може да движи ръцете си и да опитва да става, но все още не е проговорил. Лечението на бизнесмена в Израел изцяло се поема от семейството. В момента за фирмите на бившия председател на бизнесклуб "Възраждане" се грижи братът на Весела Лечева - Даниел Лечев.

Манол Велев има участие в над 20 фирми и компании.

Източник: http://www.dnes.bg/article.php?id=53385

Манол Велев

11 Яну Вто 2011 04:33

Весела Лечева даде милиони, за да раздвижи Манол Велев

Киро Японеца съвсем се оправи, след като куршум се пръсна в малкия му мозък.

След три години и пет месеца в кома от 3-та степен по скалата на Глазгоу простреляният бизнесмен Манол Велев има сили да изтърпи преместване от легло на стол и обратното, похвалиха се негови близки. Той самостоятелно не може да върши никакви движения, трябва да му се помага и за хранене. Едва на втората година след покушението съпругът на бившата шефка на спорта Весела Лечева почна да пие вода със сламка, което беше отчетено като голям напредък в лечението. Даже престоя известно време в клиника в Израел, но се оказа, че домашните условия са най-подходящи за състоянието му, пише ШОУ.

По специална програма днес съпругата му пуска редовно телевизия, радио, показва му снимки, споделя му спомени, които да възстановят паметта и реакциите му. Тя е убедена, че

той я разбира, макар и да не може да го изрази.

"Ние на практика нямаме комуникация, каквото и да се пише по вестниците - откровеничи Лечева. - Не го пожелавам на никого. Тежко се живее с такова бреме, защото изисква непрекъснати грижи, постоянно си в напрежение, и тъжно, защото непрекъснато те връхлитат спомените с този човек, нахлуват най-хубавите моменти, свързани с него...

Цялото семейство е ангажирано. Има и други хора, с които сме се организирали. Имам син, голям, имам голямо семейство, роднини, близки... Много е трудно да споделяш мъката и драмата непрекъснато с тях, но... добре, че са те. Денят ни започва в 7,00 ч., когато идва екипът, който свършва в 12,00 ч. на обяд. Всеки ден е това. При този тип травми няма нещо, което да има голям успех..."

Манол Велев бе прострелян на 11 юли 2007 г. в главата на столичната улица "Мизия". Оживя по чудо. Комата стопи ужасяващо мускулестия мъж. Жилавият му ген обаче не се предава, въпреки че комата му е от най-ниската степен и отговаря на най-тежкото състояние. Очакванията, че ще се спомине, не се сбъднаха благодарение на невероятните грижи, които полага неговата половинка. Говори се, че семейният бизнес е пред фалит именно заради лечението на Манол Велев, глътнало цяло състояние. За да изпълни дълга си, Лечева дори разпродаде част от активите си.

Наскоро тя призна пред журналист от агенция Блиц:

- Сигурна съм, че ме чува. Сигурна съм, че чува най-близките си. Надявам се да е така, защото иначе ще е още по-тъжно.

- Разказвали ли сте му за това, което му се случи на 11 юли 2007 г.?
- Да, и това съм разказвала. Всичко съм му разказвала, ние винаги сме били много открити, нищо не сме си спестявали в нашето ежедневие и в тежки, и в хубави моменти. Ние бяхме и най-добри приятели, освен че бяхме мъж и жена.

- Казвате ли му, че го обичате?
- Да, но той го знае.

- Дойде ли време да разкриете вашите предположения кой стои зад това покушение?
- Аз още от първия ден искам разследването да бъде доведено докрай, но не е въпросът само аз да го искам, а и цялото общество.

- Преди време посочихте три имена за поръчители на покушението срещу съпруга ви?
- Няма какво да повтарям. Който трябва - знае, и който иска - може. Тези, от които зависи решаването на този случай, знаят накъде са насочени подозренията.

- Някой от МВР, от прокуратурата търсил ли ви е наскоро заради покушението?
- Не, нито Борисов, нито Цветанов. Надявам се, след като имат желание да работят активно в тази посока...

- Когато преди година убиха Боби Цанков, имаше коментари, че вие и вашият съпруг по някакъв начин сте свързани с покушението срещу него. Как ще коментирате?
- Това е едно грозно внушение. Това ме поставя в унизителната ситуация да се обяснявам, че нямаме нищо общо нито аз, нито съпругът ми.

- А как ще коментирате твърденията на покойния Боби Цанков, че Манол Велев е перял пари чрез несъществуващото вече радио “Спорт”?
- Две години и половина след покушението срещу съпруга ми някой да тръгне да говори срещу съпруга ми и да го обвинява в каквото и да било. Това е поръчка на някакви хора, които имат една-единствена цел - да ме скандализират. Той е работил в радиото 3 месеца и като разбрахме с какво се занимава, го махнахме. Всичко е поръчки у нас."

...................................................
Бившият заместник-министър на финансите Нахит Зия, който от 4 години е в кома след катастрофа на 8 декември 2006 г., за разлика от своя събрат по съдба Манол Велев е наддал. Него обаче го поддържат в университетската болница "Лозенец". Близки и рехабилитатори по няколко пъти дневно го раздвижват и му повдигат духа. Говорят му и му разказват всичко от ежедневието. "Храни се нормално"- твърдят роднини, потвърждават го и докторите.

Тежката черепно-мозъчна травма на Зия бе причинена от шофьор,

изпреварващ рисково в мъгла. Автохулиганът уби четирима край ловешкото село Микре. Сред ранените в мелето бе и шефът на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров, с когото Зия бил в командировка в Букурещ.

Най-държелив се оказа Кирил Спасов Кирилов-Японеца. Него всички го бяха отписали, след като на 12 юни 2003 г. куршум се пръсна в малкия му мозък на 7 осколки. Комата му бе обявена за необратима. Днес се оказва обаче, че мъжът е в движение на инвалидна количка, сериозно напълнял и с прекрасни жизнени показатели. След три мозъчни операции той е в такава форма, че редовно обядва с приятели и даже дава акъл на сина си как да върти наследствените имоти.

Летисия ПРОКОПОВА

...................................................
Досие

- Най-големият син на Симеон Сакскобургготски- Княз Кардам, който е в кома от 15 август 2008 г., е у дома си в Мадрид. Аристократът дълго време бе рехабилитиран в специализирана клиника. Състоянието му продължава да е тежко. Гледа го съпругата му Мириам Унгрия, която също пострада във въпросната катастрофа, но бързо се съвзе.

- И легендарният вратар на ЦСКА Джони Велинов бе изпаднал в кома и се наложи да му трансплантират черен дроб на 11 май 2007 г. Днес ексфутболистът е толкова добре, че даже тренира децата на ЦСКА. С алкохола обаче е приключил завинаги.

http://www.blitz.bg/news/article/96415