Весела Лечева даде милиони, за да раздвижи Манол ВелевКиро Японеца съвсем се оправи, след като куршум се пръсна в малкия му мозък.
След три години и пет месеца в кома от 3-та степен по скалата на Глазгоу простреляният бизнесмен Манол Велев има сили да изтърпи преместване от легло на стол и обратното, похвалиха се негови близки. Той самостоятелно не може да върши никакви движения, трябва да му се помага и за хранене. Едва на втората година след покушението съпругът на бившата шефка на спорта Весела Лечева почна да пие вода със сламка, което беше отчетено като голям напредък в лечението. Даже престоя известно време в клиника в Израел, но се оказа, че домашните условия са най-подходящи за състоянието му, пише ШОУ.По специална програма днес съпругата му пуска редовно телевизия, радио, показва му снимки, споделя му спомени, които да възстановят паметта и реакциите му. Тя е убедена, че
той я разбира, макар и да не може да го изрази.
"Ние на практика нямаме комуникация, каквото и да се пише по вестниците - откровеничи Лечева. - Не го пожелавам на никого. Тежко се живее с такова бреме, защото изисква непрекъснати грижи, постоянно си в напрежение, и тъжно, защото непрекъснато те връхлитат спомените с този човек, нахлуват най-хубавите моменти, свързани с него...
Цялото семейство е ангажирано. Има и други хора, с които сме се организирали. Имам син, голям, имам голямо семейство, роднини, близки... Много е трудно да споделяш мъката и драмата непрекъснато с тях, но... добре, че са те. Денят ни започва в 7,00 ч., когато идва екипът, който свършва в 12,00 ч. на обяд. Всеки ден е това. При този тип травми няма нещо, което да има голям успех..."
Манол Велев бе прострелян на 11 юли 2007 г. в главата на столичната улица "Мизия". Оживя по чудо. Комата стопи ужасяващо мускулестия мъж. Жилавият му ген обаче не се предава, въпреки че комата му е от най-ниската степен и отговаря на най-тежкото състояние. Очакванията, че ще се спомине, не се сбъднаха благодарение на невероятните грижи, които полага неговата половинка. Говори се, че семейният бизнес е пред фалит именно заради лечението на Манол Велев, глътнало цяло състояние. За да изпълни дълга си, Лечева дори разпродаде част от активите си.
Наскоро тя призна пред журналист от агенция Блиц:
- Сигурна съм, че ме чува. Сигурна съм, че чува най-близките си. Надявам се да е така, защото иначе ще е още по-тъжно.
- Разказвали ли сте му за това, което му се случи на 11 юли 2007 г.?
- Да, и това съм разказвала. Всичко съм му разказвала, ние винаги сме били много открити, нищо не сме си спестявали в нашето ежедневие и в тежки, и в хубави моменти. Ние бяхме и най-добри приятели, освен че бяхме мъж и жена.
- Казвате ли му, че го обичате?
- Да, но той го знае.
- Дойде ли време да разкриете вашите предположения кой стои зад това покушение?
- Аз още от първия ден искам разследването да бъде доведено докрай, но не е въпросът само аз да го искам, а и цялото общество.
- Преди време посочихте три имена за поръчители на покушението срещу съпруга ви?
- Няма какво да повтарям. Който трябва - знае, и който иска - може. Тези, от които зависи решаването на този случай, знаят накъде са насочени подозренията.
- Някой от МВР, от прокуратурата търсил ли ви е наскоро заради покушението?
- Не, нито Борисов, нито Цветанов. Надявам се, след като имат желание да работят активно в тази посока...
- Когато преди година убиха Боби Цанков, имаше коментари, че вие и вашият съпруг по някакъв начин сте свързани с покушението срещу него. Как ще коментирате?
- Това е едно грозно внушение. Това ме поставя в унизителната ситуация да се обяснявам, че нямаме нищо общо нито аз, нито съпругът ми.
- А как ще коментирате твърденията на покойния Боби Цанков, че Манол Велев е перял пари чрез несъществуващото вече радио “Спорт”?
- Две години и половина след покушението срещу съпруга ми някой да тръгне да говори срещу съпруга ми и да го обвинява в каквото и да било. Това е поръчка на някакви хора, които имат една-единствена цел - да ме скандализират. Той е работил в радиото 3 месеца и като разбрахме с какво се занимава, го махнахме. Всичко е поръчки у нас."
...................................................
Бившият заместник-министър на финансите Нахит Зия, който от 4 години е в кома след катастрофа на 8 декември 2006 г., за разлика от своя събрат по съдба Манол Велев е наддал. Него обаче го поддържат в университетската болница "Лозенец". Близки и рехабилитатори по няколко пъти дневно го раздвижват и му повдигат духа. Говорят му и му разказват всичко от ежедневието. "Храни се нормално"- твърдят роднини, потвърждават го и докторите.
Тежката черепно-мозъчна травма на Зия бе причинена от шофьор,
изпреварващ рисково в мъгла. Автохулиганът уби четирима край ловешкото село Микре. Сред ранените в мелето бе и шефът на Агенцията за финансово разузнаване Васил Киров, с когото Зия бил в командировка в Букурещ.
Най-държелив се оказа Кирил Спасов Кирилов-Японеца. Него всички го бяха отписали, след като на 12 юни 2003 г. куршум се пръсна в малкия му мозък на 7 осколки. Комата му бе обявена за необратима. Днес се оказва обаче, че мъжът е в движение на инвалидна количка, сериозно напълнял и с прекрасни жизнени показатели. След три мозъчни операции той е в такава форма, че редовно обядва с приятели и даже дава акъл на сина си как да върти наследствените имоти.
Летисия ПРОКОПОВА
...................................................
Досие
- Най-големият син на Симеон Сакскобургготски- Княз Кардам, който е в кома от 15 август 2008 г., е у дома си в Мадрид. Аристократът дълго време бе рехабилитиран в специализирана клиника. Състоянието му продължава да е тежко. Гледа го съпругата му Мириам Унгрия, която също пострада във въпросната катастрофа, но бързо се съвзе.
- И легендарният вратар на ЦСКА Джони Велинов бе изпаднал в кома и се наложи да му трансплантират черен дроб на 11 май 2007 г. Днес ексфутболистът е толкова добре, че даже тренира децата на ЦСКА. С алкохола обаче е приключил завинаги.
http://www.blitz.bg/news/article/96415